VRAAG - de laatste stap van het interactie model uitgelegd

Het interactie model is ontstaan om ouders aan de hand van een model uit te leggen hoe ze hun situatie anders kunnen benaderen. Vaak komen ouders met voorbeelden waarin de onderlinge communicatie niet lekker verliep. Het komt ook voor dat zij niet begrijpen waarom het kind zo fel op hen reageert. Of er is knallende ruzie tussen de kinderen en dat zijn ze helemaal zat. Een vaak genoemde opmerkingen op het intakeformulier is:

"Onze kinderen hebben zo'n grote mond en luisteren gewoon niet. We zijn het helemaal zat. Als we vragen hoe het op school was, krijgen we alleen maar een kort antwoord. Het is gewoon niet meer gezellig thuis."

Aan de hand van de persoonlijke situatie onderzoekt Gezinscoach hoe de interactie tussen ouders en/of met de kinderen is verlopen en dat toetsen we samen op het model, zodat het de volgende keer soepeler verloopt. Ouders kunnen direct in de praktijk toetsen of de reactie van de ander milder wordt door het volgen van het interactie model.

De vijfde stap is VRAAG. stel je een simpele vraag: ’Hoe zullen we deze situatie samen oplossen?’

In stap 4 heb je al aangegeven dat je de situatie anders zou willen zien. In stap 5 stel je een simpele vraag: ’Hoe zullen we deze situatie samen oplossen.’ Laat de ander eerste met ideeën komen. Stel je open en kap deze ideeën niet gelijk af. Vul ze aan. 'Wat denk je van...? Zou dit nog een oplossing kunnen zijn? "

VOORBEELD:

Observeren:
Ik ga verder met het eerste voorbeeld dat ik heb genoemd bij KIJK, VOEL, ERKEN en SPREEK.

Je ziet je dochter in haar kamer. Ze kijkt boos en staat met haar armen over elkaar. De spullen van haar bureau liggen op de grond. Ze zegt niks. Je telt even tot 10 en merkt dat je spieren in je kaken gespannen zijn. Je voelt je wangen gloeien. Wees zacht, je herkent dit gevoel. Je ontspant je spieren en je kaken weer. Je hebt controle over je emotie en kunt rustig reageren.

Reageren:
‘Ik zie bureauspullen op de grond liggen en je kijkt een beetje boos. Ben je dat ook?’ ’Ja, ik ben ook boos! Snoezie sprong zo op mijn bureau toen ik rustig aan het tekenen was en toen viel alles op de grond! Nu is heel mijn tekening verpest!’
Nu komt stap 4. Hoe reageer je? Wellicht zijn je gedachten even in de war omdat je dacht dat je kind alles op de grond had gegooid. Het blijkt de kat te zijn.

‘Jeetje, ik baal er ook van dat jij je tekening niet kan afmaken en ik ben ook een beetje boos dat Snoezie zomaar op je bureau springt. Ik heb liever dat jij rustig kunt tekenen en Snoezie beneden blijft.’

Stap 5:

VRAAG: ‘Hoe kunnen we daarvoor zorgen? Zullen we samen een oplossing bedenken?’

De reactie kan zijn: ‘Ik doe mijn kamerdeur dicht’. Hierop kun je reageren met: ‘Zal ik dan de deur naar de gang dichthouden? En hoe weet ik de volgende keer dat jij gaat kleuren op je kamer?’ ’Ik zal het zeggen en een tekening met STOP voor mijn deur leggen.’ ‘Ok goed plan, zullen we nu eerst Snoezie naar beneden sturen en samen je spullen op je bureau leggen? Wil je dan vanmiddag na school verder met je tekening of een nieuwe maken?’ ‘Ja, dan begin ik met een STOP tekening.’ ‘Goed idee.’

 

Het klinkt allemaal niet zo ingewikkeld, toch? Maar wat als je de kamer binnen was gestormd en had geroepen: ‘Weer al je spullen op de grond, zucht? NU opruimen! We moeten naar school en het is toch ook altijd weer een zooitje op je kamer!’

  • Hoe lastig is het om de situatie zonder oordeel te observeren en niks te zeggen?
  • Hoe lastig is het om eerst je emotie onder controle te krijgen voordat je reageert?
  • Hoe lastig is het om niet in te vullen voor een ander en aannames te doen over wat er gebeurd is?
  • Hoe lastig is het om eerst je aandacht op de ander te richten, voordat je jezelf uitspreekt?
  • Hoe lastig is het om de vraag te stellen samen tot een oplossing te komen, voordat je zelf al met een oplossing komt?
  • En ten slotte: hoe lastig is het om zo te reageren als je haast hebt?

HEEL LASTIG.  Dus doe het stap voor stap en elke keer een stapje verder. Neem de tijd en verwacht niet dat het altijd maar lukt. Je bent ook maar een mens. 

Als je gelijk aan de slag wilt met jouw situatie en wel wat hulp kunt gebruiken, boek dan een gratis kennismakingsgesprek.

 

 

Terug naar overzicht

Deel via: