Pubers en slaap(tekort), wat kan ik doen?

Hoe kun je zelf wel slapen als je puber niet slaapt? En wat kunnen die pubers daar eigenlijk aan doen? Hoeveel ouders hebben wel niet last van een slaaptekort in het weekend? De zaterdagavonden zijn berucht, maar zat ouders klagen over überhaupt die slechte nachten.

Wees lief voor je puber, geef grenzen waar nodig en blijf vooral in verbinding! Praat en kom tot een compromis. 

 

Ik wil niet later naar bed dan mijn puber!

Helaas dan krijg je vanzelf slaaptekort. Jouw puber gaat echt niet eerder naar bed,  omdat jij moe bent. Dat is niet alleen dwarsheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat er veranderingen in het lichaam plaatsvinden die ertoe leiden dat pubers niet zo moe zijn op de normale bedtijden. Het bioritme loopt 1 tot 3 uur anders dan bij volwassenen. Jongens in hun groeispurt komen nog moeilijker uit bed. Het heeft te maken dat het stofje Melatonine later of niet op gang komt.

 

Mijn puber moet zijn bed op tijd zijn bed uitkomen, meteen als ik hem roep!

Dat wordt lastig als je het eerste kopje leest. Het werkt ook averechts. Jouw puber kan namelijk wel wat steun gebruiken in de vroege ochtenduren als hij of zij bijna naar school moet en het brein nog in de slaapstand staat. Natuurlijk kun je zelfdiscipline aanleren en grenzen zou ik zeker stellen. Toch is een handje helpen in de ochtend een goed plan en zeg het broodnodige in de ochtend.

Het is hier geen hotel!

Een veelvoorkomende uitspraak van ouders. En toch doe je weer de boodschappen en leg je de handdoeken klaar. Stel verwachtingen bij en stel alleen regels op die echt noodzakelijk zijn, zodat het voor iedereen leefbaar blijft. Wees verder vooral een beetje chill, anders verval je in alleen maar gezeur en confrontaties thuis. Dat is voor niemand leuk en het verpest de sfeer voor alle gezinsleden. 

 

De beruchte zaterdagavonden

Alleen zaterdagavond? Dan valt het nog mee. Hoe geef je je puber vrijheid om uit te gaan, zonder dat het je eigen slaap aantast? Tja, dat hangt helemaal van de herrie die je puber maakt als hij thuiskomt. Daarnaast zijn vooral jouw bezorgde brein en slaapritme van invloed. Ben jij een relaxte ouder met weinig slaapproblemen, dan kan een oordopje genoeg zijn. Ben je een overbezorgde ouder (wellicht met goede reden) dan is in overleg gaan met je puber aan te raden. Leg je bezorgdheid uit en geef je behoefte aan. Zeg dat jij er alles aan probeert te doen om wat relaxter te zijn, maar dat je het bijvoorbeeld fijn zou vinden als je je puber kunt volgen via een app. Als je dan om 4.00 u wakker schrikt, kun je in ieder geval zien waar je puber uithangt.

Ten slotte lost de tijd ook veel op. Ze groeien vanzelf naar volwassenheid;-)

Terug naar overzicht

Deel via: