Interactie model Gezinscoach

(MIS)communicatie binnen het gezin

Met de beste bedoelingen probeer je iets te zeggen tegen je partner of je kind. Helaas komt er een snauw terug of een reactie die je helemaal niet verwachtte. Met als gevolg dat je op je tenen loopt of zelfs liever niets meer zegt. Gezinscoach biedt met het interactie model een oplossing.

Het model kent twee fases: observeren en reageren. Iedereen heeft als kind al geleerd om tot 10 te tellen in bepaalde situaties. Maar wat doe je in die 10 seconden? Praat je jezelf moed in? Probeer je te ontspannen? Het interactiemodel biedt je een andere optie. Eerst de situatie van een afstandje bekijken en daarna voelen wat het met je doet. Dit lijkt zo simpel. Voeg ‘oordeelloos’ toe en de opdracht wordt al een stuk lastiger.

Veel mensen hebben gelijk een mening of oordeel klaar, voordat ze überhaupt nadenken. Laat staan in contact komen met hun lijf om vervolgens ook nog eens te voelen wat het met hen doet. En dat binnen 10 seconden? In fase 2 geeft het model houvast hoe je controle krijgt over je reactie, zodat je oprecht overkomt. Vervolgens zoek je samen naar een oplossing.

De komende weken leg ik elke stap uit!

Terug naar overzicht

Deel via: