Hoe voorkom ik dat mijn kind de dupe wordt van al dat touwtrekken tijdens vakanties en vrije dagen?

Hoe voorkom ik dat mijn kind de dupe wordt van al dat touwtrekken tijdens vakanties en vrije dagen?

 • ‘Jammer dat je niet kon komen.’
 • ' Ik had het toch leuk gevonden als je de tijd had genomen.’ 
 • ‘Hopelijk lukt het de volgende keer dan wel om mee te gaan.’
 • ‘Oma zou het leuk vinden als we weer eens met z’n allen zijn.’
 • ‘Ga maar met papa op vakantie als je dat leuker vindt.’
 • ‘Zijn we nu weer niet compleet met Kerst?’

Bovenstaande uitspraken zijn voorbeelden van opmerkingen die kinderen van gescheiden ouders geregeld te horen krijgen. Deze uitspraken lijken onschuldig, maar zijn dat verre van. Volwassenen praten kinderen onbedoeld een schuldgevoel aan en kinderen komen daarmee in een loyaliteitsprobleem terecht. Ze krijgen het gevoel dat ze het nooit goed (genoeg) doen. Dit kan vergaande mentale gevolgen hebben.

Hoe voorkom je een teleurstelling of een andere verwachting? Want dat is wat er achter deze uitspraken schuil gaat. Je leest het bij ‘Hoe dan wel?’ Er zijn handige tools als online planners om praktisch zaken beter te regelen tussen gescheiden ouders. Voor mij als communicatie- en gezinscoach gaat het allereerst om de wijze van communiceren. Daar zit de pijn, de wrok, de minachting, het nare gevoel en meer. 

Bij gescheiden ouders verloopt de communicatie nogal eens moeizaam. Toch ben je als ouder zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, ook in de communicatie naar je ex-partner. Dus blijf eraan werken. Wijsheid komt met de jaren.

Hoe dan wel?
Vraag je eerst af wat je weerhoudt om op een vriendelijk en respectvolle manier aan te geven wat je graag zou willen? Waar zit de échte pijn? Is dit te heftig? Zoek dan hulp.

 • Eerlijk en empathisch
  Geef eerlijk aan waar je behoefte ligt en houd rekening met de ander. Je zult daarbij eerst eerlijk naar je eigen gevoel moeten luisteren. Een voorbeeld: 'Ik merk dat ik onrustig ben(eigen gevoel) nu jullie op vakantie gaan. Ik zou het fijn vinden(behoefte) als je een berichtje stuurt als jullie op het vakantieadres aankomen. Is dat ok voor je?’(empathie)
  Hier is niks zweverigs aan, gewoon duidelijke communicatie.

 • Gunnen
  Gun elkaar en de kinderen leuke feestdagen en vakanties. Kind blij, jij blij. Toch? Ze hoeven het bij jou niet leuker te hebben dan bij de ander. Daarmee zouden ze alleen maar jouw onzekerheid bevestigen. Wees oprecht blij dat ze zo’n leuke vakantie hebben gehad, zonder maren. Als je dat laat merken, zullen ze ook de vrijheid voelen om veel over de vakantie te vertellen.
 • Plannen
  De planning van gescheiden ouders en samengestelde kinderen is complex. Dat valt echt niet mee. Plan alles lang van tevoren. Neem hiervoor ruim de tijd, overdenk het nog eens. Willen andere familieleden hier niet in mee? Geef weer duidelijk en empathisch aan wat de reden is en houd rekening met de wensen van de ander.
 • Afspraken maken en nakomen
  Houd je aan de gemaakte afspraken. Hoe meer flexibiliteit jij wilt, hoe meer ruimte de ander zal voelen dit ook te doen.

Werkt dit allemaal niet? Dan zit er maar een ding op. Afspraken maken en nakomen. Altijd dezelfde verdeling in dezelfde weken en dezelfde vakanties. Wijk daar niet vanaf. Afspraak is afspraak. Beloofd is beloofd. Voor kinderen is dit heel overzichtelijk.
Ten slotte, wees niet te streng voor jezelf. Het zal niet altijd van een leien dakje gaan. So what? Geef toe dat je het liever anders had gezien. Je hebt het al lastig zat met al die vakanties en vrije dagen.

Terug naar overzicht

Deel via: