Een opgeruimd huis met pubers? Hoe dan?

Hoe houd je een huis met pubers opgeruimd? Lees hier alvast 3 adviezen die je makkelijk kunt doorvoeren:

 

  1. Wees consequent, nee is nee en ja is ja.

Hoe consequent ben je? Wat is je eerste gedachte?  En als je nu echt voorbeelden gaat verzamelen. Wees eerlijk. Ben je dan nog zo consequent? Het valt namelijk echt niet mee.

Voor een opgeruimd huis is het wel van belang. Bijvoorbeeld: een vieze broek wordt pas gewassen als het in de wasmand ligt.  Zelfs als dat betekent dat je puber dan ineens geen schone broek meer heeft. Jammer dan. Ga het niet zielig vinden, je had die broek met alle liefde willen wassen. Alleen niet op het moment dat het je puber uitkomt, maar als het jou uitkomt. Jij bent degene die de was doet. Laat ze er zelf last van krijgen. Het werkt echt. Tip: het werkt alleen als jij zelf het goede voorbeeld geeft.

 

  1. Regels zijn regels, dus ook voor ouders.

Ik ontmoet geregeld ouders die vinden dat hun pubers zich aan allerlei regels moeten houden, die zij zelf hebben bedacht zonder inspraak van hun pubers.  Dat kan veel weerstand van pubers opwekken. Hier een paar tips:

  • Bespreek als ouders samen wat jullie belangrijk vinden. Dit heeft te maken met gezinswaarden.
  • Bespreek dit met pubers.
  • Kom samen tot een paar belangrijke huisregels. Werk als een team. Sommige regels zijn gewoon zoals jullie ze willen. Geef duidelijk je grenzen aan. Andere regels kunnen wellicht wat soepeler.
  • Bedenk bij alle regels: kan en wil ik hier zelf ook aan voldoen? Wat je van je puber verlangt, moet je zelf ook kunnen waarmaken en volhouden. Dus jij krijgt ook pas een schone broek als deze in de wasmand ligt 😉

 

  1. Stel niet teveel regels op. Alleen noodzakelijke en haalbare.

Dat werkt averechts en je puber zal je een popo noemen! (=politie en geen koosnaampje 😉)

 

TIP: Lees het boek van KLUUN

Direct een kennismaking boeken en jouw pubers bespreken? Boek hier

 

Terug naar overzicht

Deel via: