Zo maak je écht contact met jouw kind

Tegenwoordig is er zoveel wat de aandacht van ouders opeist, dat kinderen hard om die aandacht moeten roepen. Werk, hobby’s, verwachtingen, verplichtingen en niet te vergeten: de telefoon.

Met een beetje geluk kijken ouders na de derde keer roepen geïrriteerd op van hun telefoon. Ouders ‘moeten’ immers al zoveel, ook op de telefoon. Wilde je dat vroeger ook niet, even dat momentje volle aandacht van één van je ouders? Elk kind zal op zijn eigen wijze en met een bepaalde reden om jouw aandacht vragen.

Ouders, blijf daarom bij de les en let op je kinderen. Maak echt contact, lees hun gezicht, kijk naar hun houding en mimiek en bedenk wat aan de situatie vooraf ging. Ofwel: wees bij de les, net zoals je van je kinderen op school of tijdens het sporten verwacht. Pas dan kun je de situatie goed inschatten en beslissen of je het gedrag kunt versterken door: te benoemen, luisteren, prijzen of belonen. Wellicht is de geïrriteerde reactie terecht en zal het gedrag verminderd of gecorrigeerd moeten worden door: te negeren, corrigeren, de situatie te veranderen of een time-out te geven. Dit weet je pas als je de gehele situatie, die voorafging aan het gedrag, hebt kunnen zien of uitvragen.

Voorbeeld: Heb je weleens een goal van je kind gemist, omdat je net op je telefoon keek of met een andere ouder sprak? Je reactie was waarschijnlijk net iets trager, twijfelachtiger en met enig schuldgevoel. Je hebt de situatie (het doelpunt) niet op de juiste waarde kunnen inschatten. Was het een gelukje of een prachtig doelpunt?

 

Deel via:

Terug naar overzicht