“Tropenjaren, maar je krijgt er zoveel voor terug!” En in de tussentijd?

Gezondheidsklachten, slapeloze nachten, zwangerschapskwalen, bevallingsperikelen, rug-/bekkenklachten, verstoring van het dag- en nachtritme, stress en nog meer stress…

Een ouder die snel vermoeid is of vaak hoofdpijn heeft, ervaart opvoeden als een zwaardere opgave dan een ouder die zich fit en energiek voelt, is één van de conclusies uit onderzoek. Je ziet de symptomen bij veel ouders op het schoolplein.

Herkenbaar aan mannen die zonder veel te zeggen zo snel mogelijk weer naar hun werk rennen en moeders die elkaar proberen te steunen door herkenbare verhalen te vertellen en te knikken. Dat valt onder generaliseren.

Tot mijn spijt hoor ik steeds minder ouders over een roze wolk. Wellicht is dat het onderzoeken waard. Het zijn de oma’s die al beter weten en zeggen dat je het later zo gaat missen. De vraag is nu, hoe we zonder teveel gezondheidsklachten, met voldoende uren slaap en wat tijd om een boek te lezen, zo kunnen genieten dat we deze jaren echt gaan missen? Een nieuwe uitgave van ‘Oma weet raad’ is wenselijk voor veel jonge moeders.

“Tropenjaren, maar je krijgt er zoveel voor terug!” En in de tussentijd?

Deel via:

Terug naar overzicht