Nog een zorgorganisatie, nog één en nog één…

Laat ik eens beginnen met welke organisatie ik te maken heb tijdens deze bijeenkomst. Wie is ‘Samen sterk voor kwaliteit’? Ik ken veel organisaties, dus waarom heb ik hier nooit van gehoord? Dat heb ik mijzelf vaker afgevraagd. Er zijn zoveel organisaties met wie ouders te maken krijgen, dat zij door de bomen het bos niet meer zien.


Ik pak mijn telefoon en op de website lees ik verder. Het begint mij direct te duizelen. Ik haak af met een hoofd vol organisaties en termen. Ik kan het niet laten om te denken: eerst maken ze alle wet- en regelgeving zo complex dat ze vervolgens met elf organisaties moeten uitleggen dat ze écht als doelstelling hebben samen te werken om de zorg voor mensen met een beperking steeds beter te maken?!


De presentatie loopt behoorlijk uit door het aantal vragen, de gemoederen lopen hoog op. Ik hoor de ouders denken: waaraan doe ik mee? Moet ik hieraan meedoen? Kan ik hier ook weg? Hoe kom ik uit deze benarde situatie van een kind met een beperking en alle wet- en regelgeving daaromheen?


Het is zo complex dat het niet meer uit te leggen is. De presentatie was een eerste aanzet. De brochure van 54 pagina’s met tekeningen, die blijkbaar nodig zijn om het te vereenvoudigen, vat het nog eens samen. Na afloop zie ik geschrokken ouders met soms tranen in hun ogen. Hoe goed de presentatie ook was en hoe vriendelijk en geduldig de presentatrice. Ouders weten niet meer waar ze moeten beginnen, met welke aanvraag tot ondersteuning dan ook.
Ik keer terug naar huis en naar mijn kind, geef hem een dikke knuffel en fluister maar weer: “Het komt goed, we zullen er altijd voor je zijn.”


‘Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit’ is een samenwerking van:
Ieder(in), KansPlus, Landelijk steunpunt (mede)zeggenschap (LSR), Landelijke Federatie Belangenverenigingen door en voor mensen met een verstandelijke beperking (LFB), MEE NL, Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Zorginstituut Nederland (ZIN), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van VWS).


11 organisaties maken zich sterk voor kwaliteit. Samen vormen ze de Coalitie Kwaliteitsagenda. Zij werken samen om de zorg voor mensen met een beperking steeds beter te maken. Op deze pagina’s zie je met welke acties de coalitie bezig is.

Deel via:

Terug naar overzicht