Hoe kom ik aan hulp voor mijzelf, kind of gezin?

Start eens bij een vertrouwenspersoon op school, regelhulp.nl of de website van de gemeente waar je woont. Bij regelhulp.nl kun je door allerlei stappenplannen heen lezen. Het moment dat het je begint te duizelen van alle regelingen de er in Nederland zijn, is het tijd om naar het algemene nummer van de gemeente te bellen. Zij kan je verder helpen. Schroom niet en maak gebruik van dezer hulp als het nodig is. Daar is de gemeente ook voor, voor jou en je gezin. 
De jeugdzorg valt sinds een paar jaar onder de verantwoording van de gemeente. Deze overgang heeft veel tijd en inspanning gekost en heeft gezorgd voor grote verschillen tussen gemeenten. Waar in de ene gemeente sociale wijkteams zijn, zal je in een andere gemeente verwezen worden naar een jeugdloket of naar Jeugd en Gezin. Dat is niet alleen afhankelijk van de gemeente waarin je woont, maar ook van de hulpvraag die je hebt. Afhankelijk daarvan heb je ook te maken met wachtlijsten. 
Wat tips om aan de juiste hulp te komen:
  • Bereid je voor op een doolhof aan termen en organisaties. Bedenk dat ze allen bedoeld zijn om jou zo goed en persoonlijk mogelijk te kunnen helpen. Blijf vriendelijk en wees geduldig.
  • Probeer zo goed mogelijk jouw hulpvraag vooraf te bedenken en schrijf het op. Schrijf ook op welke situatie je wilt verbeteren.
  • Zoek vooraf op internet vergelijkbare voorbeelden en probeer je alvast in de mogelijkheden in te lezen. Kennis kan van belang zijn. 
  •  Vraag of je een contactpersoon kan krijgen bij de gemeente of een andere organisatie. Schrijf de naam op. 
Indien je niet via de gemeente geholpen wil worden, kun je kiezen voor een particuliere organisatie. Check hierbij altijd of er een keurmerk is. Via via is een betrouwbare manier. Deze vorm van hulpverlening wordt meestal niet vergoed, controleer dit dus eerst bij jouw verzekeraar. 

Deel via:

Terug naar overzicht