Hoogsensitieve kinderen

Mijn kind is hoogsensitief! Wat kan ik doen?

Veel kinderen zijn prikkelgevoelig. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt hoeveel prikkels ze krijgen op een dag. Hoogsensitieve of prikkelgevoelige kinderen kunnen zich tijdens Corona best eens relaxter voelen. Er wordt minder van ze gevraagd, het geeft ze rust. Het kan ook zijn dat ze de prikkels missen en niet geactiveerd worden. Hoe zit dat? Lees onderstaande tips. 

Je kind trekt zich terug na een dag school of je kind blijft rondrennen na een dag spelen. Kinderen kunnen ook extreem boos worden als ze overprikkeld raken. Hoogsensitieve kinderen kunnen dit op verschillende manieren uiten. Reinheid, Rust en Regelmaat helpt. We weten het als ouders, de vraag is alleen hoe we het kunnen toepassen?! Was dat vroeger niet makkelijker? Ja, dat was het. Alleen kinderen worden meer en meer blootgesteld aan prikkels, zowel offline als online. Ze leren hiermee om te gaan, zorgt dat ze de toekomstige prikkels kunnen verwerken. Online zijn veel tips te vinden, zoals deze tips van Oudersvannu.nl. Het lastige is om de tips op het juiste moment toe te passen en uit te zoeken wat voor jouw kind geschikt is. 

Tips van Gezinscoach:

 • Kijk goed naar het karakter van je kind. Probeer het niet te veranderen, kijk alleen wat het kind nodig heeft
 • Wanneer zie je extremer gedrag opkomen? Kijk naar de patronen. Is dit vooral na school of voor het na bed gaan? 
 • Zie je deze eigenschappen ook bij jezelf? Wat doe je zelf en zou dit iets voor je kind kunnen zijn? Probeer het eens samen uit. In de hangmat liggen of een douche nemen voor het slapen? 
 • Vraag aan je kind wanneer het zich ongemakkelijk voelt en waar in het lichaam. Kinderen kunnen dit heel goed benoemen. Luister er alleen naar en laat ze zelf oplossingen bedenken. Dwing ze nooit te praten wanneer jij dat wilt, maar laat ze komen als ze dat zelf willen. Prikkelgevoelige kinderen praten niet op commando!
 • Kopieer niet zomaar tips van andere ouders. Een hangmat kan zorgen dat drukke kinderen zich als Tarzan gaan gedragen, terwijl kinderen die rust zoeken wellicht heel kalm gaan wiegen. Hetzelfde attribuut kan heel verschillende effecten teweeg brengen.
 • Maak samen met een coach of therapeut een prikkelanalyse. SI (sensorische integratie) opgeleide kindertherapeuten zijn hier zeer bekwaam in. 
 • Overleg met de meester of juf of Ib'er. Vaak zijn kleine aanpassingen al voldoende: een rustigere plek, net even eerder de klas in mogen, een boekje lezen i.p.v. buitenspelen, in de gang een citotoets maken, gehoordemping enz. Luister naar wat het kind te zeggen heeft over hoe het zich voelt tijdens een les. Een kind kan er extreem druk door worden of juist stilletjes in een hoekje gaan zitten en niks meer meekrijgen van de les. 
 • Voor sensorisch materiaal, kijk eens op sites als Sensocare of Barry Emons.
 • Let op kleurstoffen
 • Creëer een rusthoekje of leer ze yoga.
 • Geef diepe druk d.m.v. ze in te rollen in een matje, verzwaringsknuffels of pittenzakjes
 • Mail Gezinscoach als je met vragen zit!

Terug naar overzicht

Deel via: