Herkenbaar? Een meisje moet opruimen. Ze ontploft van woede.

Herkenbaar? Een heel boos meisje, omdat ze moet opruimen.

Buitenproportionele woede. Ouders worden boos op het kind. Wat een grote mond! Ze vroegen alleen of ze haar Playmobil in de woonkamer op wilde ruimen. Het meisje loopt stampend naar haar kamer. Na een half uur is ze pas weer tot bedaren. Ouders zijn nu ook boos, ze heeft nog niks opgeruimd. De andere kinderen kijken verbijsterd toe. 


Wat is hier aan de hand?

Ouders denken: ‘De woonkamer moet in de avond opgeruimd worden. Ze heeft hier lang genoeg gespeeld en het is een rommel. Ze moet naar bed.’

Het meisje denkt: ‘Ik moet mijn hele Playmobil verhaal afbreken. Nu kom ik nooit meer in die wereld en alleen maar omdat jullie hier willen zitten. Nou er staat niks op de bank. Jullie kunnen gewoon zitten hoor! Jullie vertellen mij altijd wat ik moet doen!’


Wat kun je als ouder doen?

Flexibel: (waar de meeste ouders behoefte aan hebben, want niks gaat volgends het boekje)

GEEF ERKENNING! Stap in de wereld van het meisje. Toon interesse en geef eerst erkenning aan haar emoties. Je zal zien dat de last van haar schouders valt en ze mee gaat denken in oplossingen. Stel open vragen, zonder invulling:

  • 'Wat een prachtig verhaal heb je gemaakt. Ik zie dat daar een baby ligt, vertel eens…'
  • 'Jeetje het is alweer avond. Vind je het vervelend dat je weer moet opruimen?'
  • 'Hoe kunnen we er voor zorgen dat je morgen verder kan, zonder dat iemand over je Playmobil struikelt vanavond?'

Dit geeft het meisje veiligheid. Je zult zien dat het kind echt wel weet dat ze moet opruimen. Dat is niet het punt. Het punt is dat haar ouders haar niet begrijpen. Dat het NU moet, alleen maar omdat haar ouders willen dat de woonkamer er netjes uit ziet. Weten ze wel dat ze uren aan haar creatie heeft gewerkt?! Ze heeft heel lief gespeeld en nu moet het weg!

Probeer eens dit soort vragen te stellen en kijk hoe je kind reageert. Oefening baart kunst. Uiteindelijk is de kamer netjes, de band met de kind versterkt en gaat iedereen rustig de avond in.

Onzin! Kinderen moet gewoon luisteren naar wat ik zeg! 

Tip: Maak hier een vraagzin van, denk na over de vraag.

Volgens het boekje:
Regels maken en ze consequent volgen, elke dag. Het meisje weet dan precies waar ze aan toe is. Ze zal anders met haar Playmobil spelen als het opgeruimd moet worden. Maak de afspraak dat ze op haar kamer haar creatie wel kan laten staan.

Kinderen die veel baat hebben bij structuur en regelmaat of jong zijn, varen hier wel bij. Soms kunnen picto’s of schema’s hier goed bij helpen. Bedenk wel dat het alleen werkt, als ouders dit consequent toepassen. En daar ligt gelijk de grootste uitdaging.

Terug naar overzicht

Deel via: